Recepty
talir-s-priborem

Delikatesy, které vás ohromí

Vyzkoušené speciality



Sékelský guláš

10 porcí


Székelygulyás

sekelsky-gulas

1,6 kg vykostěného vepřového masa, 200 g sádla,

300 g cibule, 50 g mouky, 2 kg kysaného zelí, 1 l kysané smetany, saturejka, česnek, sůl, růžová (může být i červená) paprika, kmín, vývar


Vepřové maso nakrájime na kosky 2 x 2 cm a umyjeme ve studené vodě. Jemně nakrájenou cibulku osmažíme dozlatova na rozpáleném tuku, přidáme papriku, česnek a kmín, podlejeme trochou vývaru a vydusíme až na tuk. Přidáme maso a pod pokličkou dusíme na mírném ohni za občasného zamíchaní a podlití. K poloměkkému masu přidáme propláchnuté scezené zelí, zamícháme, podle potřeby přilejeme trochu vývaru a přikryté dusíme. Když je maso i zelí měkké, zalejeme smetanou, dobře rozmícháme a posypeme saturejkou.

Podáváme na předehřáte míse s čerstvým chlebem.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.




Zbojnícké maso na rožni

10 porcí


Ráblohús Nyárson

zbojnicke-maso

500 g svíčkové, 500 g panennské svíčkové, 500 g telecího masa

500 g uzené slaniny, 400 g cibule, 300 g žampiónů, 1 kg brambor

100 g mouky, 400 g sádla, hrst zelené petržely, sůl, mletý pepř

mletá paprika


Všechny druhy masa pokrájime na stejné kousky, naklepeme tupou stranou nože, osolíme a opepříme. Na poloviční plátky nakrájime slaninu, menší cibule rozřízneme na čtvrtiny. Napichujeme na jehly v tomto pořadí: houby, cibule, slanina, plátky brambor a maso. Pečeme na rožni za častého otáčení. Když je vše poloměkké, osolíme, opepříme, poprášime moukou a potírame rozpuštěným tukem. Hotové podáváme na předehřáte míse přelité trochou horkého tuku, posypané mletou paprikou a čerstvou petrželí.

Jako příloha se hodí nakládaná zelenina nebo zeleninový salát.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.




Budapešťské svíčkové medailonky

10 porcí


Bélsín Budapest - módra

budapestske-medailonky

1 velká cibule, 60g tuku, 1/2 lžičky lahůdkové mleté papriky,

300 g telecích kostí, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 200 g husích jater

100 g uzené šunky nebo slaniny, 2 masité papriky, 200 g žampionů

1 velké rajče, 150 g zeleného hrášku, 800 g hovězí svíčkové

80 ml oleje


Cibuli nakrájíme nadrobno, opečeme ji na tuku, odstavíme a posypeme mletou paprikou. Přidáme kosti a přilijeme tolik vody, aby byly pokryté. Trochu osolíme a přikryté zvolna vaříme asi 40 minut. Vývar přecedíme přes husté síto, podle potřeby přisolíme, mírně opepříme a udržujeme teplý.

Husí játra a uzenou šunku (nebo slaninu) nakrájíme na drobné kostičky (do velikosti nejvíce 5 cm). Papriky zbavíme jádřinců, houby očistíme, rajče oloupeme a vše nakrájime nadrobno.

Šunku (slaninu) opečeme na pánvi, přidáme trochu vývaru, papriku, rajče, houby a husí játra a za stálého míchaní několik minut prudce zahříváme. Přisypeme hrášek a ragů ještě podusíme.

Svíčkovou nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a rukou je doširoka roztlačíme (popřípadě je velmi mírně naklepeme hranou paličky). Medailonky z obou stran krátce opečeme na rozpáleném oleji - maso musí mít růžovou barvu.

Polovinu hotového ragů rozprostřeme na předehřátou mísu a na ně položíme medailonky. Na každý medailonek dáme asi 1 lžíci ragů.

Jako přílohu podáváme bramborové hranolky (nebo rýži) a ozdobně

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.krájené bramborové plátky.


Rybí polévka z několika druhů ryb

10 porcí


Halászlé vegyes halból

halaszle

asi 1,5 kg různých ryb (kapr, sumec, malý jeseter, okoun), sůl, 1 paprika, 1 rajče, 2 středně velké cibule, 1 lžíce mleté pálivé papriky, 1 - 2 pálivé papriky, podle chuti, bílý chléb


Ryby zbavíme šupin, vykucháme je (mlíčí a jikry uschováme), vykostíme a omyjeme. Nakrájíme je na menší koustky (po 50 - 60 g) a osolíme. Papriku a rajče rovněž nakrájíme na kousky a cibuli nakrájíme na kolečka. Rybí hlavy, větší kosti a ploutve dáme společně s cibulí do hrnce a přilijeme tolik vody, aby vše bylo dobře pokryté. Uvedeme do varu, přidáme mletou pálivou papriku a necháme 1 hodinu zvolna vařit. Hotový vývar přecedíme a dáme společně s kousky ryb do hrnce. Přidáme jikry, mlíčí, kousky rajčete a papriky a asi 20 minut vaříme při vysoké teplotě.

Polévku nesmíme míchat, pouze potřásáme nebo kýváme hrncem sem a tam.

Při podávání se polévka často posype kroužky pálivé zelené papriky. Vždy se zvlášť podávají čerstvé nebo sušené pálivé papriky, aby si mohl každý polévku ještě okořenit podle chuti.

K polévce se podává bílý chléb.

Polévka je stejně chutná, připraví-li se základ z malých, ne tak oceňovaných ryb.

Můžeme ji připravit také pouze z jednoho druhu ryb, ale polévka z různých druhů je aromatičtější.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.


Roštěná Eszterházy

10 porcí


Eszterházy Rostélyos

rostena-eszterhazi

1,6 kg roštěnky, 200 g sádla, 100 g másla, 100 g cibule, 250 g mrkve, 250 g petržele, 100 g mouky,

2 citróny, 3 dcl bílého vína, 7 dcl kysané smetany,

1,5 l vývaru z kosti, sůl, mletý pepř, bobkový list, cukr, hořčice, zelená petrželka


Plátky z roštěnky naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a po obou stranách opečeme. Potom je vybereme z tuku, dáme do nádoby z jemného skla a přikryjeme pokličkou. Na zbylém tuku rozpustíme trochu másla, přisypeme mouku a uděláme bledou zápražku. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmažíme a přilejeme vývar a bílé víno. Osolíme, opepříme, ochutíme bobkovým listem, povaříme a nalejeme na roštěnky. Pod pokličkou dusíme na mírném ohni. Když se tekutina vyvaří, přidáme vývar nebo víno. Mezitím nakrájime mrkev a petržel na tenké dlouhé proužky. Na rozpuštěném másle osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Když jsou roštěnky měkké, přilejeme k nim kysanou smetanu, poloměkkou dušenou zeleninu a vše dochutíme mletým pepřem, cukrem, hořčicí, citrónovou šťávou a trochou strouhané citrónové kůry. Na mírném ohni ještě chvíli povaříme.

Podávame s makarony, špagetami, dušenou rýží nebo vařenými brambory.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Nájdete nás



Pekařská 22

Palackého tř. 55

Telefon: +420 777 805 507


Otevírací hodiny




Pondělí - Pátek: 09:00 - 18:00

Sobota: 09:00 - 12:00 - Palackého 55

Neděle: zavřeno


Nebo také





facebook
TOPlist