Pár vychytaných receptů
Telecí-paprikáš

800 g telecího plecka (bez kosti), 1 středně velká cibule, 50g tuku,½ lžíčky mleté papriky, sůl, 2 papriky, 1 středně velké rajče, 300 g zakysané smetany

2 – 3 lžíce mouky, zakysaná smetana na ozdobu

Maso nakrájíme na kostky (velikost 3 cm nebo více). Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na tuku dozlatova. Odstavíme, posypeme mletou paprikou a zalijeme 2 – 3 lžícemi vody. Krátce povaříme, přidáme maso, osolíme a za častého míchání dusíme, podle potřeby přilijeme trochu vody. K téměř hotovému masu přidáme na proužky nakrájené papriky a rajče a povaříme doměkka.

Ve smetaně rozmícháme dohladka mouku, směs přidáme k masu a ještě jednou krátce povaříme.

Hotové jídlo ozdobíme kopečky zakysané smetany.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Pepřový tokáň

Borsos tokány

Pepřový-tokáň

800 g hovězího masa (horní šál), 1 velká cibule nakrájena nadrobno, 40 g tuku

sůl a pepř, 1 prolisovaný proužek česneku, 200 ml suchého bílého vína

rajčatový protlak

Maso nakrájime na 5 mm tlusté a 5 cm dlouhé proužky. Cibuli opečeme na tuku dozlatova. Přidáme maso a opečeme ho ze všech stran, osolíme a opepříme. Přidáme česnek a víno a přikryté dusíme při nízké teplotě. Podle potřeby přilijeme vodu. Jakmile je maso zpola hotové, vmícháme rajčatový protlak, podle potřeby přidáme vodu a maso dusíme doměkka. Přitom odvaříme co nejvíce tekutiny. Pokrm má mít hustou hnědou omáčku.

Jako přílohu podáváme bramborovou kaši, rýži nebo polentu.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Zelné závitky

Töltöt káposzta

Zelné-závitky

300 g uzených vepřových žebírek, 1 kg kysaného zelí, 1 středně velká cibule

50 g vařené rýže, 500 g mletého vepřového masa, sůl a pepř, 60 g tuku

8 kysaných zelných listů, 3 lžiíe mouky, 2 lžíce lahůdkové mleté papriky

a 200 - 300 g zakysané smetany

Z uzených žebírek uvaříme vývar. Kysané zelí propláchneme tekoucí studenou vodou. Cibuli nakrájime nadrobno. Rýži, maso, polovinu cibule, sůl a pepř promíchame s trochou tuku. Ze zelných listů vyřízneme tuhá žebra nebo je naplocho rozklepeme. Na každý list dáme trochu masové směsi, pevně ho svineme a konce založíme. Zbylou cibuli necháme zesklovatět na malém množství tuku a dáme na ni polovinu kysaného zelí. Na něj rozložíme závitky a pokryjeme je zbylým zelím. Zalijeme vývarem z žebírek tak, aby bylo všechno zelí pokrýté a při nízké teplotě vaříme asi hodinu. Ze zbylého tuku, mouky a papriky připravíme jíšku a zahustíme jí zelí. Závitky nejprve vyjmeme a po zahuštění opět vaříme do rendlíku. Potom zelí ještě asi 10 minut vaříme.

Závitky servírujeme horké a podáváme k nim zakysanou smetanu.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Vepřový perkelt

Sertéspörkölt

Vepřový-perkelt

800 g vepřového masa (ramínko nebo kýta), 1 velká cibule, 2 – 3 papriky

1 velké rajče, 60 g tuku, ½ lžíčky sladké mleté papriky, sůl, 1 paprika na ozdobu

Maso nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Papriky zbavíme semeníků a nadrobno nakrájíme, rajče nakrájíme na osminky. Cibuli podusíme na tuku. Odstavíme a přidáme mletou papriku a maso. Postavíme znovu na oheň a několik minut za stálého míchání opékáme. Pak osolíme, přidáme nakrájené papriky a rajče. Přikryté dusíme ve vlastní šťávě, do které podle potřeby přilijeme trochu vody.

Hotový pokrm ozdobíme kroužky papriky. Podáváme s noky nebo tarhoňou, s čerstvým hlávkovým salátem nebo nakládanou zeleninou.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Rybí polévka z různých druhů ryb

Halászlé vegyes halból

Rybí-polévka

asi 1,5 kg různých ryb (kapr, sumec, malý jeseter, okoun), sůl, 1 paprika, 1 rajče, 2 středně velké cibule, 1 lžíce mleté pálivé papriky, 1 - 2 pálivé papriky, podle chuti, bílý chléb

Ryby zbavíme šupin, vykucháme je (mlíčí a jikry uschováme), vykostíme a omyjeme. Nakrájíme je na menší koustky (po 50 - 60 g) a osolíme. Papriku a rajče rovněž nakrájíme na kousky a cibuli nakrájíme na kolečka. Rybí hlavy, větší kosti a ploutve dáme společně s cibulí do hrnce a přilijeme tolik vody, aby vše bylo dobře pokryté. Uvedeme do varu, přidáme mletou pálivou papriku a necháme 1 hodinu zvolna vařit. Hotový vývar přecedíme a dáme společně s kousky ryb do hrnce. Přidáme jikry, mlíčí, kousky rajčete a papriky a asi 20 minut vaříme při vysoké teplotě.

Polévku nesmíme míchat, pouze potřásáme nebo kýváme hrncem sem a tam.

Při podávání se polévka často posype kroužky pálivé zelené papriky. Vždy se zvlášť podávají čerstvé nebo sušené pálivé papriky, aby si mohl každý polévku ještě okořenit podle chuti.

K polévce se podává bílý chléb.

Polévka je stejně chutná, připraví-li se základ z malých, ne tak oceňovaných ryb.

Můžeme ji připravit také pouze z jednoho druhu ryb, ale polévka z různých druhů je aromatičtější.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

Perkelt ze sumce

Harcsapörkölt

Perkelt-ze-sumce

1 sumec (asi 1,5 kg), sůl, 1 velká cibule, 1 velké rajče, 2 - 3 papriky, 60 g tuku

1 lžička mleté sladké papriky

Rybu zbavíme šupin, vykucháme, očistíme a otřeme. Odřízneme hlavu a ocas, vložíme je do vody a necháme vařit. Rybu nakrájíme na plátky a maso z obou stran osolíme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Rajče a očištěné papriky nakrájíme na malé kousky. Cibulové kroužky opečeme na tuku do zlatožluta, odstavíme a posypeme mletou paprikou. Přidáme kousky rajčete a paprik a dobře promícháme. Rybí vývar přecedíme na zeleninu, přikryjeme a necháme vařit. Jakmile vývar zhoustne, přidáme rybu a zvolna vaříme asi 20 minut. Podáváme s noky nebo vařenými bramborami.

Převzato z knihy Culinaria Maďarsko.

facebook
google
twitter

Palackého 55

Brno - Královo Pole

sipka

Pondělí - pátek 09:00-18:00

Sobota 09:00-12:00

 

Neděle zavřeno

Pekařská 22

Brno - střed

sipka

Pondělí 12:00-18:00

Úterý - pátek 09:00-18:00

Sobota - neděle zavřeno