Uzeniny

Krátké představení uzenin, které jsou v nabídce v našich prodejnách na Pekařské 22 a Palackého 55 v Brně.

klobasovy-festival

Jedna z nejoblíbenějších klobás, kterou si můžete zakoupit na prodejně. Čerstvá měkká klobása.

Složení je 115 g vepřového masa na 100 g hotového produktu, slanina, koření, paprika a kuchyňská sůl.

Klobása je uzená bukovým dřevem obvykle pět až sedm dní.

Minimální doba spotřeby od výrobce je 28 dní. Pak už hodně vysychá, což ale někdo může právě vyhledávat.

Další hodně oblíbená klobása. Je to hovězí klobása ze šedého skotu, tzv. Szürke klobása. Jedná se o velice kvalitní produkt, který u nás není moc rozšířený. Šedý skot je chován na pustě v jižních oblastech Maďarska a stádo je přísně počtem regulované. Složení je 125 g hovězího masa na 100 g hotového produktu, vepřová slanina, sůl, pepř, paprika a kmín. Chutí se vymyká od běžných vepřových klobás. Je opět uzená bukovým dřevem a minimální doba spotřeby od výrobce je 28 dní.

Koňská klobása tzv Paripa. Složení klobásy je 125 g koňského masa na 100 g hotového produktu, vepřová slanina, sůl, pepř, kmín a paprika. Klobása je uzená bukovým dřevem a minimální doba spotřeby od výrobce je 28 dní. Chuť klobásy obvykle zraje po fermentaci při dodržení předepsané teploty a vlhkosti. U většiny uzenářských výrobků je nejvyšší teplota skladování do 20° C.

Dalším z oblíbených produktů je koložvarská slanina. Jedná se o slaninu z vepřového masa od žeber, která je nasolená a vyuzená bukovým dřevem. Je tužší a postupným vysycháním působí hodně slaně. Je vhodná jak za studena nakrájená na plátky anebo samozřejmě jako klasická slanina podklad k přípravě gulášů, pörköltů nebo také na pečení vepřového, hovězího nebo drůbeží. Doba minimální spotřeby od výrobce je 30 dnů. Později, jak už jsem se zmínil, hodně vysychá a tuhne.

Bílá slanina je specialitou Maďarska. Je to slanina z tzv. černého prasete, mangalica, které podstatnou část života tráví venku a pase se. Slanina je nasolená a vyuzená a při pokojové teplotě hodně měkne, pomalu by se dala natírat na chleba jako máslo. Počty zvířat ve stádě jsou opět regulované. Všechny výrobky z tohoto prasátka mají svoji nezaměnitelnou chuť. Výrobce většinou uvádí minimální dobu spotřeby 30 dnů, ale při správném skladování vám vydrží i rok. Tam se opravdu nemá co zkazit.

facebook
google
twitter

Palackého 55

Brno - Královo Pole

sipka

Pondělí - pátek 09:00-18:00

Sobota 09:00-12:00

 

Neděle zavřeno

Pekařská 22

Brno - střed

sipka

Pondělí 12:00-18:00

Úterý - pátek 09:00-18:00

Sobota - neděle zavřeno